DIETETYKA

Osoby z otyłością, częściej niż osoby z prawidłową masą ciała są narażone na pojawienie się tzw. chorób dietozależnych, m.in. takich jak cukrzyca, zespół metaboliczny, insulinooporność, dna moczanowa,choroby układu krążenia. Nawet gdy otyłość nie jest główną przyczyną choroby, udowodniono, że zmniejszenie masy ciała wpływa pozytywnie na efekty leczenia w/w chorób. Dieta to nie tylko odchudzanie.W wielu chorobach zmiana sposobu odżywiania może spowolnić oraz zahamować ich rozwój.
Dietoterapia jest jedną z naturalnych metod powrotu do zdrowia. Polecana jest przy schorzeniach układu pokarmowego (zaparcia,refluks),chorobach zapalnych jelit,wątroby,nerek,zaburzeniach lipidowych,celiakii i wielu innych schorzeniach.
Nasza oferta skierowana jest dla osób, pragnących poprawić swoją sylwetkę, stan zdrowia oraz sposób odżywiania. W szczególności do dietetyka powinny zgłosić się osoby zmagające się z:

  • nadwagą i otyłością, które nie są w stanie same sobie pomóc;
  • niedowagą oraz cierpiące na choroby metaboliczne,w których odpowiednio zbilansowana dieta odgrywa kluczową rolę w leczeniu pacjenta;
  • alergiami i nietolerancjami pokarmowymi;
  • z nadwrażliwym jelitem (IBS);
  • chorobami autoimmunologicznymi (RZS,łuszczyca,Hashimoto)
Ponadto:
  • kobiety w ciąży i matki karmiące;
  • początkujący wegetarianie i weganie w celu odpowiedniego zbilansowania jadłospisu;

Przebieg pierwszej wizyty

Trwa zazwyczaj ok. 45-50 minut. W tym czasie dietetyk przeprowadza szczegółowy wywiad, na podstawie którego określa błędy żywieniowe. Pyta o preferencje smakowe, współistniejące choroby,wcześniej stosowane diety, rozkład dnia oraz aktywność fizyczną. Podczas spotkania wykonywany jest pomiar masy i wysokości ciała. Dodatkowo wykonywana jest elektroniczna analiza składu ciała profesjonalnym analizatorem medycznym firmy Tanita. Pomaga on określić poziom tkanki tłuszczowej,mięśni,kości,wody wewnątrzkomórkowej oraz podstawową przemianę materii i wiek metaboliczny. Umożliwia monitorowanie postępów w odchudzaniu. Po wizycie pacjent otrzymuje indywidualne zalecenia żywieniowe.

Przygotowanie

  • być na czczo lub 3-4 godziny po posiłku;
  • nie wykonywać intensywnych ćwiczeń dzień przed badaniem;
  • do 12 godzin przed wizytą nie spożywać alkoholu,napojów energetycznych ani kawy;
  • zabrać ze sobą aktualne wyniki badań;
  • przygotować listę przyjmowanych leków;
  • przypomnieć sobie jak wyglądają posiłki i o jakich porach są spożywane w dni pracujące oraz w weekendy;
  • analiza składu ciała jest wykonywana bosymi stopami, nie wolno ich kremować przed badaniem;
  • bezpośrednio przed badaniem zaleca się opróżnić pęcherz moczowy;
  • przeciwwskazania do badania: ciąża,rozrusznik serca,niewskazane jest wykonywanie badania w trakcie menstruacji;

Wizyta kontrolna

Zalecana jest po ok. 2-3 tygodniach stosowania diety.

Podczas wizyty kontrolnej wykonuje się:

  • analizę składu ciała
  • ocenę postępów terapii
  • w razie konieczności dokonuje się korekty jadłospisu
  • ewentualną analizę zleconych wyników badań laboratoryjnych
  • dietetyk motywuje pacjenta oraz udziela wsparcia podczas odchudzania i dietoterapii.